14 noiembrie 2018
Viewing Author

Entries for 'admin'

12
În zilele de 7-8 iunie, cu ocazia Solemnităţii Rusaliilor, în Mănăstirea Părinţilor Carmelitani Desculţi din Ciofliceni (Snagov), Comunitatea Magnificat a organizat a VI-a Întâlnire Naţională la care au participat aproape 200 de membri din oraşele unde Comunitatea este prezentă actualmente (Bucureşti, Bacău, Râmnicu Vâlcea, Popeşti-Leordeni şi Alba Iulia), dar şi invitaţi din alte localităţi ale ţării. Tema întâlnirii a fost inspirată de un verset din 2Cor 2,8, “Casa pe care o construiesc va fi mare şi minunată”.

[Cititi restul articolului...]

05
Puteti citi extraordinara cuvântare a Papei Francisc către RCC dând click aici

[Cititi restul articolului...]

30
Pentru prima dată în istorie un Papă va merge pe Stadionul Olimpic din Roma pentru o întâlnire internaţională a mişcării de înnoire carismatică, a anunţat Vaticanul. Duminica aceasta Sfântul Părinte va participa astfel la a 37-a Adunare Naţională a Mişcării catolice de Înnoire Carismatică, evenimentul din 1 şi 2 iunie aşteptându-se să reunească aproximativ 50.000 de persoane din peste 50 de ţări. Tema evenimentului este “Căiţi-vă! Credeţi! Primiţi Duhul Sfânt!” Pontiful este aşteptat la 5PM.

[Cititi restul articolului...]

13
În tentativa de a intra la şcoala Părinţilor pentru a da un nou elan şi profunzime credinţei noastre, nu poate lipsi o reflecţie despre modul lor de a citi Cuvântul lui Dumnezeu. Sfântul Grigore cel Mare va fi cel care ne va conduce la "înţelegerea spirituală" şi la o iubire reînnoită a Scripturilor.
Faţă de Scriptură s-a întâmplat în lumea modernă acelaşi lucru care s-a întâmplat pentru persoana lui Isus. Căutarea exclusivului sens istoric şi literal al Bibliei care a dominat în ultimele două secole pornea de la aceleaşi idei de bază şi a dus la aceleaşi rezultate al cercetării unui Isus istoric diferit de Cristos al credinţei

[Cititi restul articolului...]

06
Există diferite căi, sau metode, pentru a ne apropia de persoana lui Isus. De exemplu, se poate pleca direct de la Biblie şi, chiar şi în acest caz, se pot urma diferite căi: calea tipologică, urmată în cea mai veche cateheză a Bisericii, care îl explică pe Isus în lumina profeţiilor şi a figurilor din Vechiul Testament; calea istorică, ce reconstruieşte dezvoltarea credinţei în Cristos pornind de la diferitele tradiţii, autori şi titluri cristologice, sau de la diferitele ambiente culturale ale Noului Testament. Viceversa, se poate pleca de la întrebările şi de la problemele omului de astăzi, sau chiar de la propria experienţă a lui Cristos, şi de la toate acestea să se ajungă la Biblie. Toate sunt căi explorate pe larg.

[Cititi restul articolului...]

30
Alături de cea despre Biserică, o altă temă în care se observă un progres în trecerea de la Părinţii greci la cei latini este cea despre sacramente. În primii a lipsit o reflecţie despre sacramente în sine, adică despre ideea de sacrament, deşi au tratat în mod excelent despre fiecare taină: botez, ungere, euharistie.

[Cititi restul articolului...]

23
În meditaţia introductivă de săptămâna trecută am reflectat asupra sensului Postului Mare ca un timp în care să mergem cu Isus în deşert, să postim de la mâncare, de la cuvinte şi de la imagini, să învăţăm a învinge ispitele şi mai ales să creştem în intimitatea cu Dumnezeu.
În cele patru predici care ne rămân, continuând reflecţia începută în Postul Mare din anul 2012 cu Părinţii greci, intrăm la şcoala a patru mari învăţători din Biserica latină - Augustin, Ambroziu, Leon cel Mare şi Grigore cel Mare - pentru a vedea ce ne spune nouă astăzi fiecare dintre ei cu privire la adevărul de credinţă al cărui susţinător deosebit a fost, adică natura Bisericii, prezenţa reală a lui Cristos în Euharistie, dogma cristologică din Calcedon şi, respectiv, înţelegerea spirituală a Scripturilor.

[Cititi restul articolului...]

16
Postul Mare începe în fiecare an cu relatarea despre Isus care se retrage în deşert timp de patruzeci de zile. În această meditaţie introductivă, ţinută în lipsa Sfântului Părinte, vrem să încercăm să descoperim ce a făcut Isus în acest timp, care sunt temele prezentate în relatarea evanghelică, pentru a le aplica la viaţa noastră.

[Cititi restul articolului...]

20
Cunoaştem cu toţii istoria care la Greccio, cu trei ani înainte de moarte, demarează tradiţia de Crăciun a ieslei; dar este frumos s-o reevocăm, în linii mari, în această împrejurare. Scrie aşadar Celano:
"Cu circa două săptămâni înainte de sărbătoarea Naşterii, fericitul Francisc a chemat la el un om cu numele Ioan şi i-a spus: «Dacă vrei să celebrăm la Greccio Naşterea lui Isus, mergi înaintea mea şi pregăteşte ceea ce îţi spun: aş vrea să-l reprezint pe pruncul născut la Betleem şi într-un fel să văd cu ochii trupului necazurile în care s-a aflat din cauza lipsei lucrurilor necesare unui nou-născut, aşa cum a fost pus într-o iesle şi cum zăcea pe fân între bou şi măgăruş». [...].

[Cititi restul articolului...]

14
Să ascultăm un episod din viaţa lui Francisc de Assisi în limba încântătoare din "Florilegiu":
Într-o zi, întorcându-se sfântul Francisc din pădure şi din rugăciune şi în timp ce ieşea din pădure, numitul frate Masseo a voit să încerce dacă el era umil şi întâmpinându-l şi aproape insultând a spus: "De ce la tine, de ce la tine, de ce la tine?". Sfântul Francisc răspunde: "Ce anume vrei să spui?".

[Cititi restul articolului...]

05
Sfinte Părinte, Venerabili Părinţi, fraţi şi surori, intenţia acestor trei meditaţii de Advent este de a ne pregăti pentru Crăciun în compania lui Francisc de Assisi. În această primă meditaţie aş vrea să scot în evidenţă natura întoarcerii sale la Evanghelie. Teologul Yves Congar, în studiul său despre "Adevărata şi falsa reformă în Biserică" îl vede pe Francisc exemplul cel mai clar de reformă a Bisericii pe calea de sfinţenie.

[Cititi restul articolului...]

19
Comunitatea Magnificat a organizat în perioada 15-17 noiembrie 2013 un „Curs pentru cuplurile căsătorite” la Mănăstirea Carmelitanilor Desculţi din Ciofliceni (Snagov) şi a fost ţinut în contextul unui plan mai amplu de formare a laicilor de o echipă de cinci membri ai Comunităţii: un cuplu căsătorit, un preot, o persoană consacrată laică şi o persoană single. La curs au participat un număr de 60 de persoane din cinci oraşe ale ţării, unde Comunitatea Magnificat este prezentă: Bucureşti, Popeşti-Leordeni, Râmnicu-Vâlcea, Alba Iulia şi Bacău.

[Cititi restul articolului...]

23
Papa Francisc: Surprizele Duhului aduc fericire
Aproximativ 200.000 de pelerini au umplut duminică, 19 mai, Piaţa San Pietro pentru a celebra Rusaliile cu Papa Francisc, care i-a invitat să fie deschişi “surprizelor lui Dumnezeu”, deoarece acestea aduc adevărata fericire. “Nu este noutatea de dragul noutăţii, căutarea noului pentru a depăşi plictiseala, aşa cum se întâmplă adesea în timpul nostru”, a explicat Sfântul Părinte. “Noutatea pe care Dumnezeu o aduce în viaţa noastră este ceea ce într-adevăr ne realizează, ceea ce ne dăruieşte adevărata bucurie, adevărata seninătate, pentru că Dumnezeu ne iubeşte şi vrea numai binele nostru.”

[Cititi restul articolului...]

23
A V-a Întâlnire Naţională a Comunităţii Magnificat
În zilele de 18-19 mai, cu ocazia Solemnităţii Rusaliilor, în Mănăstirea Părinţilor Carmelitani Desculţi din Ciofliceni (Snagov), Comunitatea Magnificat a organizat cea de-a cincea Întâlnire Naţională la care au participat membri din cinci oraşe unde Comunitatea este prezentă actualmente (Bucureşti, Bacău, Rm. Vâlcea, Popeşti-Leordeni și Alba Iulia), dar şi invitaţi din alte colţuri ale ţării. Având ca titlu „Lărgește și întărește cortul tău!”, tema întâlnirii a fost centrată în jurul acestor versete: „Lărgeşte locul cortului tău şi întinde învelitoarele locuinţelor tale! Nu te opri! Lungeşte-ţi corzile şi întăreşte-ţi ţăruşii! Căci te vei întinde la dreapta şi la stânga, iar urmaşii tăi vor stăpâni peste neamuri şi vor locui cetăţile pustiite. Nu te teme!” (Isaia 54,2-3).

[Cititi restul articolului...]

25
În 2017 vom celebra cea de-a 50-a aniversare a Reînnoirii Carismatice Catolice la Roma. Având în vedere acest lucru, ICCRS încurajează fiecare realitate carismatică din toate naţiunile să facă un drum special spre jubileul de aur, conform cu această viziune, şi să se pregătească încă de pe acum pentru celebrarea împreună cu toţii în Cetatea Eternă! Printre diferitele provocări cu care se confruntă Reînnoirea în anii ce vin, nevoia de a creşte este, în multe privinţe, una dintre cele pe care nu le putem amâna

[Cititi restul articolului...]

22
În ziua de duminică, 13 ianuarie 2013, Papa Benedict al XVI-lea s-a adresat miilor de credincioşi adunaţi în Piaţa San Pietro pentru rugăciunea Angelus. În cadrul discursului său, Sfântul Părinte a meditat asupra sărbătorii Botezului Domnului, care încheie timpul liturgic al Crăciunului, reluând cuvintele pe care le-a rostit în cadrul predicii sale din aceeaşi zi

[Cititi restul articolului...]

23
După ce am reflectat asupra harului anului credinţei şi asupra aniversării Conciliului al II-lea din Vatican, dedicăm această ultimă meditaţie din Advent celei de-a treia teme mari a anului, evanghelizarea. Papa a invitat Biserica să facă din acest an ocazia pentru a redescoperi "bucuria întâlnirii cu Cristos", bucuria de a fi creştini.

[Cititi restul articolului...]

19
În această meditaţie aş vrea să reflectez asupra celui de-al doilea mare motiv de celebrare a acestui an: a cincizecea aniversare a începutului Conciliului al II-lea din Vatican.
În ultimele decenii, s-au înmulţit tentativele de a trasa un bilanţ al rezultatelor Conciliului al II-lea din Vatican. Nu este cazul de a continua în această linie, iar pe de altă parte nici timpul avut la dispoziţie n-ar permite asta. Paralel cu aceste lecturi analitice, a existat, chiar din anii Conciliului, tentativa unei evaluări sintetice, cu alte cuvinte căutarea unei chei de lectură a evenimentului conciliar. Eu aş vrea să mă inserez în acest efort de a încerca, mai mult, o lectură a diferitelor chei de lectură.

[Cititi restul articolului...]

19
În predica făcută Casei Pontificale încerc să mă las călăuzit, în alegerea temelor, de harurile sau de evenimentele speciale pe care Biserica le trăieşte într-un anumit moment din istoria sa. Am avut recent deschiderea Anului Credinţei, a cincizecea aniversare a Conciliului al II-lea din Vatican şi Sinodul pentru evanghelizarea şi transmiterea credinţei creştine. De aceea, m-am gândit să dezvolt în Advent o reflecţie despre fiecare dintre aceste trei evenimente.

[Cititi restul articolului...]

17
La data de 25 octombrie 2012, la iniţiativa RNS (Rinovamento nello Spirito Santo) şi sub patronajul Consiliului Pontifical Pentru Laici, va avea loc la Universitatea Pontificală Gregoriana un colocviu cu tema "Duhul Sfânt, pentru o cultură a Rusaliilor". Colocviul îşi propune, în contextul Anului Credinţei şi la aniversarea a 25 de ani de la enciclica Dominum et Vivificantem, o reflecţie asupra prezenţei şi acţiunii Duhului în Biserică şi în lume şi, în mod special, ca semn distinctiv şi actualizant al noutăţii Conciliului Vatican II.

[Cititi restul articolului...]

Pagina 2 din 6First   Precedentul   1  [2]  3  4  5  6  Urmatorul   Ultimul   
Termeni de Utilizare   |  Politica de confidentialitate
Copyright 2009 Reînnoirea Carismatica Catolica Romania