23 februarie 2019
View Article
30
Slujirea Tineretului Reînnoirii Carismatice Catolice din Transilvania (Răscrucea)

Slujirea Tineretului Reînnoirii Carismatice Catolice din Ardeal, pe scurt Răscrucea, este o organizaţie de tineret (care aparţine RCC din Transilvania), al cărei ţel este să-i ajute pe tineri să-l cunoască pe Dumnezeu, să pornească şi să continue să meargă pe drumul Vieţii.
Obiectivele noastre
- Evangelizare – abordarea tinerilor, conducerea lor la o relaţie personală cu Dumnezeu
- Pastoraţie – să-i ajute pe tineri să meargă pe drumul evangheliei, încadrarea lor în grupurile de tineret parohiale, să devină creştini adulţi responsabili
- Instruire – tinerii să fie ajutai să devină „apostolii colegilor de vârstă”. (EN 72)
Echipa
Sidó Éva este responsabila slujirii pentru tineret din 2004. Colegi: Tódor Erzsike, Szilágyi László şi Majoros Tibi. Deşi pe Tibi l-au îndepărtat obligaţiile de serviciu, totuşi echipa creşte, pentru că din toamna anului 2008 am invitat noi fraţi în această echipă: pe Kiss Orsolya şi András Szabolcs. Sarcina echipei este de a prelucra ţelurile mai mici şi activităţile programului Răscrucii, organizarea şi desfăşurarea programelor regionale, respectiv naţionale.
Pagina web
S-a schimbat, în mare parte, pagina noastră de web: are un nou nume, un nou server: www.keresztirany.ro şi ne oferă tot mai multe posibilităţi. O noutate este că am făcut publicitatea tabrei pe internet, iar după această publicitate, cu 3 săptămâni înainte de a tipări fluturaşii, deja înscrierile au depăşit numărul de locuri (cu 1 lună înainte de încheierea termenului de înscrieri!). De aceea a trebuit să mărim numărul de locuri, iar în acest an nici n-a mai fost nevoie să tipărim fluturaşi, deoarece, cu o singură excepţie, toţi s-au înscris pentru tabără prin internet.
Mai sunt multe posibilităţi de care încă nu am profitat, sperăm că vom creşte şi în aceasta. În prezent sunt 57 de utilizatori înregistraţi pe pagina de web.
Programele noastre
Slavă lui Dumnezeu, tinerii au o mare dorinţă de a se întâlni cu Dumnezeu, de a experimenta apropierea sa. Iar cei care au avut parte de acestea, tânjesc după creştere, dar de multe ori împrejurările, lipsa unei comunităţi vii le îngreunează drumul. Pentru că am experimentat că este nevoie de slujirea Răscrucii şi există puţini slujitori conducători, anul trecut (în 2008) am dat o atenţie mai deosebită formării conducătorilor (responsabililor) şi colegilor lor de lucru.
În noiembrie 2007 a început un curs de formare a tinerilor conducători, numită HAT - Hited Add Tovább (Dă mai departe credinţa ta). La cursul de formare iau parte în prezent 21 de tineri, în cea mai mare parte studenţi de vârste cuprinse între 18 şi 22 de ani, cu care ne întâlnim bilunar la un curs ce durează câte un sfârşit de săptămână, însuşindu-şi acolo bazele vieţii creştine, studiind Catehismul şi documentele Conciliului, enciclice papale, învaţă despre dinamicile comunităţilor, despre evanghelizare, carisme şi, printre altele, învaţă conducerea grupurilor, planificarea programelor, arbitrajul. Formarea se finalizează în noiembrie 2009.
Tinerii conducători/responsabili (cei de la HAT) nu se formează numai teoretic, ci au şi o parte practică, fiind implicaţi în programele noastre, ba chiar au organizat deja programe în mod independent.
Şi în acest an am organizat două tabere: pentru 7-12 ani la Cladova şi pentru 14-18 ani la Valea lui Pavel (Pálpataka). În „tabăra mică” au participat în jur de 40 de copii, iar membrii de 16-17 ani ai grupului arădean de tineret au făcut o serbare serioasă. Tema taberei a fost luată din caietul de lucru elaborat de fundaţia KOEN „Călătorie nesfârşită”. Am primit astfel un proiect de tabără foarte bine elaborat, de care şi copiii, şi noi ne-am bucurat mult. Cei mici au crescut sufleteşte, au cunoscut drumurile de misiune ale apostolului Paul, dar nu au lipsit nici programele de divertisment. Mulţumim angajaţilor fundaţiei KOEN!
În „tabăra mare” am fost în jur de 80 de persoane, tinerii conducători în formare asumântu-şi partea leului în organizarea taberei. Aceasta a fost pentru ei prima mare „introducere”, primul exerciţiu practic. În desfăşurarea taberei am analizat cum a fost relaţia tinerilor cu Isus prin evanghelie şi ce putem noi învăţa de la tinerii începutului de secol XXI. Am analizat relaţiile noastre familiale şi de prietenie, normele noastre morale. Tabăra din acest an a adus multe noutăţi şi aş sublinia-o pe cea mai importantă: angajamentul comun pentru o viaţă curată. 36 de tineri au luat în mod public decizia de a-şi trăi viaţa sexuală după voinţa lui Dumnezeu, abţinându-se de la viaţa sexuală înainte de căsătorie, de la masturbare, pornografie. După tabără 10 tineri au aderat la această mişcare a curăţiei. Vă rugăm să mijlociţi pentru ei, ca să poată rezista în decizia lor.
Anul acesta am organizat mai puţine întâlniri de tineret, iar tinerii ne-au şi sesizat că le lipsesc, de aceea anul viitor ne întoarcem la „bunul nostru obicei”. Vă reamintesc totuşi întâlnirea de la Szécsény (Ungaria), organizarea căreia a fost asumată de tineretul din Taploca: www.tifi.ro.
Mijloace necesare
În privinţa mijloacelor, pentru programele organizate în anul 2008 am cheltuit până acum în total 16.037 lei. Am primit sprijin în valoare de 4115 lei. Le mulţumim tuturor celor care au în inimă slujirea noastră şi sprijină şi în acest mod creşterea spirituală a tinerilor RCC-ului din Ardeal. Dumnezeu să vă răsplătească!
Din păcate, experimentăm faptul că majoritatea oamenilor din ţara noastră nu devin mai bogaţi de când am aderat la Uniune, ci dimpotrivă, au sărăcit şi mai mult. Oricât de mult încercăm să reducem la minimum cheltuielile, familiile cu mulţi copii adesea nu-şi pot permite să-şi trimită copiii în tabără. De aceea avem nevoie de persoane binevoitoare, care îşi investesc bunurile în Împărăţia lui Dumnezeu – care cred că peste câteva zeci de ani această împărăţie se va vădi prin aceşti tineri de azi. Cine doreşte să sprijine slujirea noastră, este rugat să ia legătura cu noi, prin intermediul paginii noastre www.keresztirany.ro.
Planurile noastre pentru anul viitor (2009)
Deoarece tinerii depăşesc repede vârsta adolescenţei, iar cei mici au crescut deja, se extinde şi teritoriul slujirii noastre. Anul viitor vom împărţi copiii şi tinerii în 3 grupuri: clasele I-IV, clasele V-VIII şi clasele IX-XII. Iar pe cei care au crescut suficient, îi vom implica în organizare şi vor fi membri ai echipei, alături de organizatori. Programul anului viitor se găseşte deja şi pe pagina noastră de web şi vom mai face o reclamă fiecărui program în parte, atunci când devine actual.
14-16 noiembrie 2008 Formarea tinerilor responsabili
            29 dec. 2008 – 2 ian. 2009 – Întâlnirea de iarnă
20-22 febr. 2009: HAT – Formarea tinerilor responsabili
            27-29 mar.: Întâlnirea tineretului
            15-19 apr. 15-19: HAT – Cursul Apollo – Întâlnire deschisă şi altora
            14-20 iun.: Tabără pentru clasele I-IV şi mai mici
            9-15 iul.: Tabără pentru clasele V-VIII
            17-19 iul: HAT - Formarea tinerilor responsabili
            21-27 aug.: Tabăra mare pentru clasele IX-XII
            2-4 oct.: HAT - Formarea tinerilor responsabili
Îi aducem mulţumiri lui Dumnezeu că ne-a chemat şi ne-a rânduit colegi ai săi de muncă în această minunată vie, numită „tineretul ardelean”. Îi mulţumim pentru binecuvântări şi provocări, pentru fraţii care, prin rugăciunea şi bunurile lor, ne-au ajutat în slujire. A Domnului este slava, iar a noastră este bucuria!

Cu dragoste în Isus,
Sidó Éva

Traducere din limba maghiară, de pe situl: http://www.ekkm.mlap.hu/

Comentarii
Deocamdata nu sunt comentarii, insa poti fi primul care publica unul.

Publica un comentariu

Name (required)

Email (required)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Termeni de Utilizare   |  Politica de confidentialitate
Copyright 2009 Reînnoirea Carismatica Catolica Romania