23 februarie 2019
View Article
05
Prima Întâlnire Naţională a RCC - predica P.S. Cornel, Episcop Auxiliar de Bucureşti

      "Mulţumesc Părintelui Victor că m-a invitat la acest eveniment istoric. Venind cu maşina spre Braşov, am mai studiat pentru a afla ce înseamnă Mişcarea Carismatică.
      Noi care credem în Cristos ne întâlnim ca şi fraţi când celebrăm în jurul Altarului. Aici se naşte Biserica, căci Duhul Sfânt celebrează misterele. Suntem în unitate şi comuniune oriunde se celebrează Liturghia, Jertfa Euharistică.
      Secolul al 20-lea, care nu s-a încheiat de mult timp, este cunoscut ca leagăn al marilor ideologii anticreştine, propagate în secolul trecut: nazism, comunism, secularism. Le cunoaştem cu toţii pentru că am trăit împreună experienţa acestor curente, care au lovit şi lovesc în Dumnezeu. Nu putem uita că secolul trecut a fost marcat şi de cele două războaie mondiale. Iată aspectele negative ale secolului trecut. Dar în acest context dramatic, la mijlocul lui au înflorit diverse mişcări carismatice.
      Evenimentul Rusaliilor descris de Luca Îl are în centrul său pe Duhul Sfânt, care devine o realitate vie în Biserica care se naşte şi marchează primatul lui Dumnezeu în istorie. Duhul Sfânt, prin revărsarea Sa, îl face pe creştin să conştientizeze că Isus este viu, proclamat ca Domn şi Mântuitor aşa cum cu toţii am mărturisit în Adoraţia dinaintea Liturghiei. Evanghelizarea după porunca: „Mergeţi şi predicaţi în toată lumea!” este însoţită de carisme şi miracole. Tot Duhul Sfânt este cel care ne insuflă puterea de a-L adora pe Isus. Duhul Sfânt este Cel care conduce viaţa Bisericii.
      Sfântul Paul ne spune că Isus este Domnul, dar fără Duhul Sfânt nimeni nu poate spune Isus Cristos este Domnul. Duhul Sfânt este El Însuşi a treia Persoană a Sfintei Treimi, aşa cum am învăţat la Catehism. Duhul Sfânt este prezent în Sfintele Sacramente şi ne însoţeşte întreaga viaţă, producând în sufletul nostru o apropiere irezistibilă de Dumnezeu. Omul are foame de lucruri spirituale, de rugăciune. Această experienţă a Duhului Sfânt se caracterizează şi în Mişcarea carismatică contemporană de căutare a lui Dumnezeu, aşa cum s-a întâmplat şi în trecut cu marile mişcări călugăreşti: franciscanii, carmelitanii, dominicanii, care s-au născut ca răspuns pentru edificarea Bisericii. Mă gândesc la Sfântul Francisc de Assisi, care a vrut să reformeze Biserica din interior, fiind un ferment de sfinţenie.
      În lumea de astăzi care declară moartea lui Dumnezeu prin secularizare, Mişcarea Carismatică Catolică proclamă că Dumnezeu este viu, căci credincioşii Lui sunt vii în El. El trăieşte în noi prezent prin Duhul Sfânt. Mişcarea Carismatică atestă prezenţa elocventă a Duhului Sfânt în inimile credincioşilor.
      Spuneam la început, când i-am mulţumit părintelui Victor, că este un eveniment istoric şi eu ca episcop mă bucur că am avut prilejul să particip la acest eveniment al Bisericii. Citez dintr-un mesaj al Sfântului Părinte Ioan Paul II (1998): „Astăzi Biserica se bucură atunci când constată o reînnoită împlinire a cuvintelor profetului Ioel, pe care l-am auzit mai înainte: „voi vărsa din Duhul Meu peste orice om…” (Fap 2, 17). Voi cei prezenţi aici sunteţi dovada tangibilă a acestei „efuziuni” a Duhului. Astăzi, vouă tuturor care sunteţi adunaţi aici în Piaţa Sf. Petru şi tuturor creştinilor, vreau să vă strig: Deschideţi-vă cu docilitate darurilor Duhului! Primiţi cu gratitudine şi ascultare carismele pe care Duhul nu încetează să le împartă! Nu uitaţi că fiecare carismă este dată pentru binele comun, adică spre beneficiul întregii Biserici!”
      Repet aceste cuvinte extraordinare ale Papei: „Nu uitaţi că fiecare carismă este dată pentru binele comun, adică spre beneficiul întregii Biserici”.
Această lume a noastră deseori este dominată de o cultură secularizată, care instigă şi face reclamă unor modele de viaţă fără Dumnezeu. Este suficient să deschideţi televizoarele sau să vă întrebaţi fiii mai tineri ce modele de viaţă le sunt propuse. Credinţa multora este pusă la încercare, şi nu de puţine ori, este sufocată şi se stinge. Este necesară o formare creştină serioasă şi aprofundată.
      Eu aşa văd Mişcarea Carismatică. V-am spus că nu o cunosc prea bine.
      La începutul pontificatului său Papa Benedict XVI a spus un cuvânt foarte profund: vocaţia creştinului este să ajungă la o credinţă matură care nu este legată de vârstă pentru că înseamnă a crede şi a mărturisi că Isus Cristos este viu. Citez iarăşi din cuvintele Papei Ioan Paul II:
„Realităţile bisericeşti la care aderaţi v-au ajutat să redescoperiţi vocaţia de la botez, să valorizaţi darurile Duhului primite la Mir, să vă încredinţaţi milostivirii lui Dumnezeu în Sacramentul Reconcilierii şi să recunoaşteţi în Euharistie izvorul şi culmea întregii vieţi creştine.”
      Iată idealul de viaţă la care v-aţi angajat.
      Sfânta Fecioară, mereu docilă la impulsurile Duhului Sfânt să ne fie tuturor model de trăire în Duh."

Comentarii
Deocamdata nu sunt comentarii, insa poti fi primul care publica unul.

Publica un comentariu

Name (required)

Email (required)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Termeni de Utilizare   |  Politica de confidentialitate
Copyright 2009 Reînnoirea Carismatica Catolica Romania