24 aprilie 2019
View Article
24

      În week-end-ul 19-20 mai, la Mănăstirea Părinţilor Carmelitani Desculţi din Ciofliceni  a avut loc cea de-a X-a Întâlnire Națională a Comunității Magnificat, la care au participat peste 180 de frați, membri sau invitați, sosiți din cele cinci fraternități ale comunității din România: București, Bacău, Râmnicu-Vâlcea, Popești-Leordeni și Alba Iulia.

      În acest an aniversar, titlul întâlnirii a fost „Pentru că lucruri mari a făcut Domnul!”, inspirat din imnul Magnificat, cântul plin de bucurie al Sfintei Fecioare Maria, invitație pentru toți cei prezenți la a face memoria faptelor cu adevărat minunate ale lui Dumnezeu cu Comunitatea Magnificat din România, acum când se împlinesc 15 ani de la constituirea primului grup de rugăciune al comunității cu binecuvântarea arhiepiscopului Ioan Robu. Motto-ul întâlnirii, luat din Ps 92,5, „Pentru ca m-ai veselit, Doamne, cu faptele tale, voi tresălta de bucurie pentru lucrarea mâinilor tale”, exprimă modul specific al comunității de a cânta propriul Magnificat: prin rugăciunea de laudă carismatică. Ca parte a Reînnoirii Carismatice Catolice, curent de har care a atins și a transformat astăzi viețile a peste 150 de milioane de catolici din întreaga lume, Comunitatea Magnificat se simte chemată de Domnul să promoveze în Biserică și lume „spiritualitatea Rusaliilor”, așa cum a numit-o papa Ioan Paul al II-lea, în centrul căreia se află experiența personală efuziunii Duhului Sfânt, care reînnoiește profund viețile celor care îl primesc și dă o nouă forță sacramentului Botezului, cu roade minunate și durabile.

      În cele două zile ale Întâlnirii Naționale, momentele fundamentale și-au păstrat structura din anii precedenți, așa cum a fost inspirată de Domnul: rugăciunea de laudă carismatică, cateheze construite în jurul cuvintelor profetice dăruite de Domnul comunității în acest an, celebrarea euharistică, adorația, momente de comuniune și împărtășire fraternă.

      Cele trei momente de rugăciune de laudă au constituit, ca în fiecare an, o unică experiență de întâlnire profundă cu Domnul și cu cuvântul său, plină de libertate și de bucurie „de sus”. Fiecare și toți împreună au putut experimenta prezența concretă a Domnului înviat „în mijlocul laudelor poporului Său” și manifestarea Duhului ca izvor de iubire fraternă și comuniune.

      Catehezele au fost pregătite de un membru „veteran” al Comunității Magnificat, Oreste Pesare, foarte legat de începuturile comunității în România, astăzi director al Biroului Internațional al Reînnoirii Carismatice Catolice de la Vatican care slujește întreaga reînnoire (International Catholic Charismatic Renewal Services). Firul central al celor trei cateheze ar putea fi rezumat astfel: Opera lui Dumnezeu este realizată și înaintează continuu în Isus prin discipoli-misionari plini de Duhul Sfânt!  Prin mărturia de viață pe care Oreste Pesare a dat-o cu acest prilej, cei prezenți s-au simțit „străpunși în inimă” de fidelitatea și minunile pe care Dumnezeu le face în viața celor care îi spun un „da” necondiționat, a celor care renunță la visul lor pentru „a visa visul lui Dumnezeu”.

      Liturghia din Ajunul Rusaliilor, în frumoasa biserică a carmelitanilor, a fost prezidată de Preasfințitul Cornel Damian, episcop auxiliar de București, și concelebrată cu preoții Francisc Ungureanu, vicar episcopal, Victor Emilian Dumitrescu, asistent general al Comunității Magnificat, și părintele Marian Stoicănescu, paroh al bisericii greco-catolice din Râmnicu-Vâlcea. În predica din acest an aniversar, Preasfințitul Cornel Damian a împărtășit celor prezenți bucuria sa pentru cei 15 ani de prezență a Comunității Magnificat în arhidieceză.

      Adorația euharistică din ajunul Rusaliilor a fost un alt moment central al Întâlnirii Naționale, expresie a spiritualității Comunității Magnificat în centrul căreia se află „euharistia celebrată, adorată și trăită”. Adunați la propriu în jurul Sfântului Sacrament, membrii comunității și cei prezenți au trăit un moment de intimitate cu Domnul înviat și de comuniune între ei, în care au putut experimenta cu toții frumusețea „comunității una” și bucuria de a se face fiecare slujitorul fraților săi, mici sau mari.

      În duminica Rusaliilor, după liturghia concelebrată de pr. Victor Emilian Dumitrescu și Marian Stoicănescu, cea de a X-a Întâlnire Națională a Comunității Magnificat s-a încheiat cu un moment de împărtășire fraternă, în grupuri, a tuturor celor prezenți, urmat de mărturii în plen despre ceea ce Domnul a făcut în aceste două zile de har, în care mulți au simțit în inimi chemarea de a-i spune Domnului un „da” necondiționat. Binecuvântarea în rit bizantin dată de părintele Marian Stoicănescu, inspirație de ultim moment a organizatorilor, a fost momentul final al celor două zile ale întâlnirii naționale.

Comentarii
Deocamdata nu sunt comentarii, insa poti fi primul care publica unul.

Publica un comentariu

Name (required)

Email (required)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Termeni de Utilizare   |  Politica de confidentialitate
Copyright 2009 Reînnoirea Carismatica Catolica Romania