23 februarie 2019
View Article
24
Prima consacrare laică în Comunitatea Magnificat

      Sâmbătă, 21 martie 2009, în capela Catedralei Sf. Iosif din Bucureşti, Agneza Ţîmpu, responsabilă a Comunităţii Magnificat din Reînnoirea Carismatică Catolică din România, a făcut actul de consacrare laică în faţa Moderatorului General al Comunităţii Magnificat, Stefano Ragnacci, şi a Asistentului Spiritual General al acesteia, Don Luca Bartoccini. Evenimentul a avut loc în cadrul Sfintei Liturghii prezidate de Mons. Cornel Damian, Episcop Auxiliar de Bucureşti.
      Răspunzând vocaţiei speciale de a manifesta pe deplin spiritul Fericirilor în mijlocul lumii, Agneza Ţîmpu s-a angajat să trăiască sfatul evanghelic al castităţii în feciorie pentru Împărăţia Cerurilor "conform Regulii de viaţă a Comunităţii Magnificat şi în comuniune fraternă cu toţi membrii ei, urmându-L şi iubindu-L pe Cristos mai presus de orice". Preasfinţitul Cornel Damian şi-a exprimat bucuria pentru această primă vocaţie la viaţa consacrată în Comunitatea Magnificat din România, dându-se citire la sfârşitul Sf. Liturghii şi mesajului augural de binecuvântare al Arhiepiscopului Ioan Robu. În cadrul predicii, pr. Victor-Emilian Dumitrescu a trasat reperele şi specificul acestei vocaţii - consacrarea laică în cadrul Comunităţii Magnificat - încadrând-o în contextul mai larg al Reînnoirii Carismatice Catolice, din care Comunitatea Magnificat face parte încă de la fondarea ei cu treizeci de ani în urmă. 
      În România, Comunitatea Magnificat a fost iniţiată în 2003 tocmai de către Agneza Ţîmpu, ajungându-se ca în luna ianuarie 2009 primii cinci membri din România să intre să facă parte efectiv din Comunitate prin angajamentul alianţei, asumat în mod public cu ocazia Întâlnirii Internaţionale a Comunităţii de la Montesilvano (Italia).
      Comunitatea Magnificat este răspunsul dat la o chemare specifică din partea lui Dumnezeu de a trăi viaţa nouă în Duhul Sfânt, printr-un angajament stabil. Membrii comunităţii, având Euharistia în centrul vieţii lor personale şi comunitare, se angajează - fiecare după propria stare de viaţă - să construiască un singur trup, după modelul primei comunităţi creştine (cf. Fap 2,42-48). Pornind de la experienţa vie a Trupului lui Cristos, Comunitatea recunoaşte ca principale carisme ale ei evanghelizarea şi promovarea vieţii comunitare, aşa cum sunt ele consemnate în Regula de Viaţă a Comunităţii Magnificat. Consacrarea laică în cadrul Comunităţii Magnificat, prin angajamentul de castitate pentru Împărăţia cerurilor, este în vederea unei majore disponibilităţi pentru misiunea Comunităţii în Biserică şi în lume, angajament asumat alături de cel al Alianţei, adică al profesării publice a patru promisiuni la care aderă orice membru al Comunităţii, indiferent de starea de viaţă a acestuia: sărăcia (un stil de viaţă simplu şi sobru, care să fie un semn pentru lume), iertarea permanentă, construirea iubirii şi slujirea.
      Implicată total în slujirea Bisericii în Comunitate de mai mulţi ani, Agneza Ţîmpu, de 36 ani, a absolvit Institutul Teologic Romano-Catolic din Bucureşti, în prezent fiind doctorandă a Facultăţii de Teologie Romano-Catolică a Universităţii din Bucureşti, cu teza "Comuniune şi comunitate". La Sfânta Liturghie, celebrată într-un mod festiv si plin de bucurie, au participat mai mulţi preoţi şi au participat Responsabilii Generali ai Comunităţii Magnificat, însoţiţi de familiile lor şi de alţi consacraţi laici din Comunitate, veniţi special din Italia pentru acest eveniment, surori şi persoane consacrate din alte comunităţi religioase, membri ai Comunităţii Magnificat din Bucureşti, Bacău, Râmnicu Vâlcea şi Popeşti Leordeni, precum şi persoane apropiate Comunităţii, atât din Bucureşti, cât şi din ţară. Cu toţii au umplut micuţa capelă a Catedralei din Bucureşti pentru a fi alături de Agneza Ţâmpu în momentul solemn în care, asemenea Sfintei Fecioare Maria, a rostit al ei "Iată-mă". În timpul Sf. Liturghii, după Împărtăşanie, în semn de iubire fraternă, Responsabilii Generali ai Comunităţii au invocat asupra noii consacrate puterea Duhului Sfânt, care să o înflăcăreze şi să o ajute să devină "sarea pământului şi lumina lumii" (Mt 5,13-14).

Comentarii
Deocamdata nu sunt comentarii, insa poti fi primul care publica unul.

Publica un comentariu

Name (required)

Email (required)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Termeni de Utilizare   |  Politica de confidentialitate
Copyright 2009 Reînnoirea Carismatica Catolica Romania